Ett ekbord är ofta en möbel som får stå i centrum i hemmet. Med tiden utsätts det för både spill, repor och vardagligt slitage. Genom att olja ekbord får det inte bara ett vackert utseende utan också ett starkare skydd som gör att bordet håller längre.
Till skillnad från lackade ytor, som är mer underhållsfria, kräver ett oljat bord lite mer omvårdnad. Arbetet är däremot enkelt när man vet hur man ska gå tillväga och resultatet blir en yta som känns både naturlig och slitstark.
Förberedelser innan oljning
Ett bra resultat börjar alltid med att bordet förbereds noggrant. Ytan ska vara helt ren och fri från fett, damm och gamla beläggningar. Om bordet tidigare har behandlats med lack måste det slipas ner innan oljan kan tränga in i träet. För dig som bara behöver fräscha upp ytan räcker det ofta att slipa ekbord lätt med sandpapper eller stålull.
Sandpapper med kornstorlek 120–240 är lagom för den här typen av arbete. Det är viktigt att alltid följa träets fiberriktning, annars riskerar man att få repor som syns även efter oljebehandlingen. När slipningen är klar torkas allt slipdamm bort med en lätt fuktad trasa eller en klibbduk.
Själva oljebehandlingen
När ytan är helt ren är det dags att lägga på oljan. En vaxolja fungerar bäst till ekbord eftersom den både skyddar mot vätskor och framhäver träets naturliga struktur. En vanlig produkt är Herdins, men det finns flera varianter som fungerar lika bra.
Oljan stryks på med en pensel, svamp eller trasa. Lägg på ett jämnt och rikligt lager över hela ytan. Ändträet – alltså kortsidorna där årsringarna syns – suger upp extra mycket vätska, så där behöver man fylla på lite extra. Låt oljan ligga kvar och dra in i träet i ungefär 30 minuter.
När tiden har gått är det viktigt att torka bort allt överskott med en ren och luddfri trasa. Om oljan lämnas kvar på ytan blir bordet kladdigt och torkar inte som det ska. Glöm inte att hantera trasorna på ett säkert sätt eftersom de kan självantända. Ett säkert sätt är att blötlägga dem i vatten innan de slängs, eller att elda upp dem.
Torktid och efterbehandling
Efter att ytan torkats av behöver bordet vila i ungefär 12 timmar. Under den tiden ska det stå i rumstemperatur utan att användas. När tiden gått kan man polera ytan lätt med fin stålull, alltid i samma riktning som träets fibrer. Det ger en len känsla och gör att bordet ser ännu mer välvårdat ut. Därefter torkas ytan av med en fuktad trasa för att få bort små partiklar.
För nya bord eller ytor som inte tidigare behandlats kan man behöva upprepa behandlingen flera gånger under de första månaderna. På så sätt byggs ett starkt skydd upp och ytan blir mer motståndskraftig mot fläckar.
Underhåll och skötsel
Ett ekbord som har oljats behöver regelbundet ses över. Hur ofta det behöver göras beror på hur mycket bordet används. Ett matbord som används varje dag kan behöva oljas en eller två gånger per år, medan ett sidobord klarar sig längre mellan behandlingarna.
För att hålla bordet i gott skick till vardags räcker det med att torka av det med en lätt fuktad trasa. Undvik starka rengöringsmedel eftersom de kan lösa upp skyddet. Om ytan börjar kännas torr eller matt är det dags att olja in den igen. Mindre repor och märken kan enkelt jämnas ut genom att slipa ekbord på de ställena och sedan stryka på ett nytt lager olja.
Fördelar med oljning
Det finns många anledningar till att olja ekbord istället för att lacka det. En oljad yta känns varm och naturlig och låter träets struktur synas.
Den går dessutom lätt att underhålla eftersom man kan bättra på delar av bordet utan att behöva behandla hela möbeln. På det sättet förlängs livslängden och bordet får ett utseende som åldras vackert med tiden.







